Close

Apartament Redłowska Kępa


Mieszkanie jest zlokalizowane na skraju rezerwatu Kępa Redłowska, w bliskim sąsiedztwie Klifu nadmorskiego.
Naszym głównym założeniem było stworzenie eleganckiego i spokojnego wnętrza, nawiązującego do stylu gdyńskiej moderny z nutką stylu skandynawskiego.
Bardzo ważne dla nas było, aby użyte w aranżacji materiały i kolory były autentyczne a zatem naturalne.
Chcieliśmy w projekcie dać temu wyraz, stosując paletę barw charakterystyczną dla nadmorskiego krajobrazu.
Zabudowę wszystkich pomieszczeń wykonano w naturalnym fornirze dębowym, w akompaniamencie tonizującej bieli i szarości 🌫

Wykorzystanie w projekcie fornirowanych płaszczyzn ścian korytarza i salonu to nawiązanie do willi Miesa van der Rohe Tugendhat, która jest jednym z symboli architektury modernistycznej. Dzięki zastosowaniu dużych płaszczyzn drewna, ściany sprawiają wraże pełnych brył płynnie łącząc poszczególne strefy ☯ Wykończenie frontów to naturalny fornir dębowy, który okala wstęgą przedpokój, korytarz i część salonu.

W strefie dziennej znalazła się duża, narożna kanapa, a część kuchenna subtelnie wtapia się w zabudowę salonu. Obie strefy oddziela duży, dębowy stół jadalniany.

Stolik z ceramicznym blatem o morskim odcieniu, przywodzi na myśl mieniącą się w słońcu wodę, na nim przysiadły dwie porcelanowe filiżanki.
Poduszki wykonane z wełny merynosów, przypominają kamienie wyrzucone na brzeg.

Dzięki tym zabiegom wnętrze koresponduje z zewnętrzem, dając wrażenie harmonii i spokoju ☯